Svar på frågestunden! :)

Tack så jättemycket för alla frågor, gud vad söta ni är allihopa jag blir så himla glad för allt beröm, om ni kommer på några fler är det bara att kommentera igen! Här kommer alla frågor och svar:
 
Är det generellt ett stort naturintresse hos amerikaner i Colorado?
 
Ja, självklart inte hos alla men de flesta familjer campar, hike'ar och spenderar mycket av sin fritid i naturen.
 
 
Vad kommer du att sakna mest?
 
Förrutom min familj och alla kompisar här som jag självklart kommer sakna så är det ju massa annat också. Jag kommer sakna naturen och klimatet här en massa, naturen är underbar och jag älskar att vädret är så skiftande och temperaturen är inte bara samma hela tiden, rätt som det är kan det komma en snöstorm eller bli 30 grader varmt. Jag kommer också sakna att det allmänt i USA finns så himla mycket att göra och se överallt, det känns inte som det är lika mycket så i Sverige. Jag kommer också sakna många affärer som finns här, att det mesta är så billigt och alla restauranger. Hemma har vi typ McDonalds, Subway, Burger King och Max och sen några "fina" restauranger. Här finns det sååå mycket att välja på, Taco Bell, mexikanskt, en massa italienska ställen och typ hundra till. Jag kommer också sakna att vara utbytesstudent, det är en så himla härlig och speciell känsla, man får ett så starkt band med andra utbytesstudenter och folk intresserar sig alltid för Sverige och att man är utbytesstudent. Jag kommer nog sakna en massa mer men det är det jag kommer på nu.
 
 
Skulle du kunna tänka dig att åka som au-pair efter gymnasiet?
 
Hm, svår fråga, jag vet faktiskt inte riktigt. Jag gillar ju barn och jag är säker på att det skulle vara en kul upplevelse men just nu är det inget jag tänker mig. Kanske i ett land jag inte varit i som Australien eller Nya Zeeland i så fall, vi får se hur det blir i framtiden. Jag har hört att man kan åka som engelskalärare i Kina och andra länder och det skulle jag nog hellre vilja i så fall, planer på att försöka resa mycket efter gymnasiet har jag i alla fall. 
 
 
Vad tycker du är det bästa med att bo i Colorado?
 
Förmodligen klimatet och naturen som jag tycker är underbar. Sedan är Colorado ingen jättekänd stat som till exempel Kalifornien eller Texas så jag tycker det är ganska coolt att få lära känna en stat inte så många har varit i men som samtidigt är väldigt fin!
 
 
Vad har varit det svåraste med att ha varit borta från Sverige så länge?
 
Definitivt utan tvekan att vara borta från alla personer där hemma, speciellt mina kompisar och syskon som betyder något oerhört mycket för mig och är en stor del av vem jag är. En rolig sak med att vara borta från Sverige är att man blir så himla hemma-kär, om en svensk låt spelas, någon nämner Sverige eller jag ser något svenskt blir jag så himla glad och stolt! Jag kommer fira alla svenska traditioner fullt ut nästa år för jag liksom förstår hur kul och viktigt det är att ha en "land-gemenskap" (finns säkert något bättre ord för det).
 
 
Kommer du fortsätta med din blogg när du kommer hem från USA?
 
Det kommer bli väldigt sorgligt att sluta skriva varje dag (nästan) efter att ha gjort det i ett och ett halvt år men jag tror inte att jag kommer skriva om mitt vardagsliv i Sverige då jag inte tror att det finns något större intresse för det och det passar inte riktigt in i blogg-temat. Men jag kommer självklart skriva inlägg då och då efter att jag kommit hem om hur det känns att komma hem. utbytesrelaterade saker, svara på frågor och berätta om saker jag gör med YFU när jag kommer hem.
 
 
Hur gjorde du med bankkort och mobil?
 
Först fixade jag så jag fick ett Ica-banken kort som alla rekommenderade men det funkade typ ingenstans och var bara jättejobbigt så jag slutade använda det och använde bara mitt Swedbank MasterCard och det funkade utmärkt! När det gäller mobil så tog jag med mig min Iphone 4s (viktigt att du låster upp den först från din nuvarande operatör) och köpte ett T-mobile kort varje månad för den som kostade 30 dollar där man fick 100 min ring, fria sms och 5GB data. Det var en deal man bara kunde köpa på Walmart, de har bra dealer med AT&T också som är en annan operatör. Vissa operatörer funkar det inte med att ta med sin egen mobil men jag vet att T-mobile och AT&T funkar. Fråga din värdfamilj när du kommer fram vilken operatör som funkar bäst just i erat område och åk sedan till Walmart och få hjälp där är mitt tips.
 
 
Åt du skolans lunch eller tog du med dig hemmifrån?
 
I min första skola åt jag deras lunch för det var bra mat och billigt men i min nuvarande skola och de flesta andra är maten inte så nyttig och bra och ganska dyr så många inklusive mig tar med sig egen mat. Min skola hade även en mikrovågsugn så jag tog med rester från middagen innan ibland men annars tog jag mest med mig mackor, frukt och lite annat.
 
 
Hur mycket fickpengar har du haft i månaden?
 
Jag har inte direkt haft ett bestämt belopp varje månad utan mina föräldrar har satt in pengar åt mig allt efter jag har behövt det. Jag gjorde av med mycket minde pengar i början av mitt år på grund av att det är mycket utgifter med prom, graduation och annat i slutet men om man slår ut det på året så gjorde jag av med kanske 1500 i månaden om jag inte räknar med Hawaii och skidresan. Men jag tror 2000 i månaden är en ganska lagom summa att räkna med och sedan extra pengar om du vill göra några resor, något jag verkligen rekommenderar! Och glöm inte att spara pengar till slutet av året!
 
 
Har du haft mycket hemlängtan och hur har du hanterat det?
 
Jag har inte haft så mycket hemlängtan att jag vill åka hem men i höstas när jag hade problem med familjebyten var det väldigt jobbigt! Sedan har man bra veckor och dåliga veckor, jag kan längta hem vissa dagar när jag är trött eller ledsen och sedan nästa dag vill jag inte alls åka hem. Många organisationer säger att man inte ska prata med dem där hemma när man har hemlängtan och självklart ska man inte göra det hela tiden men jag har märkt att det hjälper mig att inte få hemlängtan om jag har lite regelbunden kontakt med min familj och mina vänner i Sverige, självklart är det ju individuellt. Men sedan hjälper det verkligen att aktivera sig och göra saker och också at prata med andra utbytesstudenter för dem vet precis hur det känns mer än någon annan.
 
 
Hur tycker du att din engelska har förbättras? Skulle du säga att du pratar flytande engelska nu?
 
Jag hade väldigt svårt för engelska innan, har alltid varit bättre på matte och sånt än språk och engelska har alltid varit mitt sämsta ämne och hur hårt jag än jobbat har jag aldrig lyckats få högre än VG/C. Jag skulle inte säga att jag är flytande, jag är fortfarande mycket bättre på svenska men jag har förbättrats en hel del och är så mycket mer van vid att prata och höra engelska nu, det kommer het naturligt och är en väldigt cool känsla och en av de största anledningarna till varför jag åkte som utbytesstudent!
 
 
Hur tänkte du när du valde ämnen?
 
Jag tänkte att detta året inte räknades för mig så jag tog bara saker som jag tyckte verkade kul och jag måste säga att det var så värt! Spendera inte ditt utbytesår med en massa läxor för det kommer bara förstöra! Ett tips är att ta typ Drama, Public Speaking och sånt där man pratar mycket för det är bra för din engelska och jag hade alltid lättast att få kompisar i de klasserna. I de flesta skolor kan man också byta ämnen den första veckan så om du inte tyckte något ämne var så speciellt kul, byt det mot något annat och prova på det!
 
 
Tog det lång tid innan du fick "riktiga" vänner där?
 
Det tog kanske två månader för mig om jag tänker på hur det var i min nya skola. Men jag tror det är viktigt att bara vara sig själv och inte tänka så mycket på hur många eller bra vänner man har, det är många som vill höra om Sverige, sätt dig på olika ställen på lunchen varje dag och introducera dig för många olika så kommer det gå bra. Ett tips om det går några andra utbytesstudenter på din skola är att försöka bli kompis med dem (det är lätt) och på så vis blir du kompis med deras amerikanska kompisar. Var dig själv och prata mycket är mitt tips, strunta i om du tycker din engelska är dålig för helt ärligt så bryr sig ingen.
 
 
 
Tack än en gång för alla frågor, hoppas att svaren hjälpte!
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: